Porušeno ravnovesje.

Ko lasje ne rastejo več: vzroki in sprožilci.

Lasje vam lahko izpadajo iz različnih vzrokov. Pogosto vzrok pripisujemo stresu in pomanjkanju hranilnih snovi. Seveda vsakodnevno intenzivno krtačenje, sušenje z vročim zrakom ali barvanje škodujejo kakovosti las. Toda v večini primerov – pri okoli 50% žensk1 – je izpadanje las posledica hormonskega vzroka. V starosti takšno izpadanje las niti ni redko. Predvsem v menopavzi pa se pri mnogih ženskah pojavi znatno izpadanje las zaradi tako imenovane androgene alopecije.

Ali je androgena alopecija pogosta?

Preberite več ...

Ali poznate razliko?

Področna plešavost? Razširjena plešavost? Ali hormonsko izpadanje las?

Ni vsako izpadanje las enako. Lahko je omejeno na različna področja glave ali pa prizadene kar celotno glavo in telo – in ima lahko številne vzroke.

Hormonsko dedno izpadanje las pri ženskah

Okoli 50% žensk ima hormonsko izpadanje las2 (androgena alopecija). Ponavadi se pojavi po 30. letu. Pogostejša je tudi v obdobju menopavze. Dedna nagnjenost k izpadanju las lahko povzroči opazno redčenje las pri ženskah tudi pred 30. letom. Pri hormonskem izpadanju las se korenine prekomerno občutljivo odzovejo na moški spolni hormon dihidrotestosteron (DHT). Postanejo manjše in ne prejemajo dovolj hranilnih snovi.

Takrat se lahko pojavijo neopazne motnje v rasti las. Te se pogosto opazijo in zdravijo šele v pozni fazi. Lasje so sprva tanjši in upadli; izgubijo volumen in jih ni več mogoče preprosto oblikovati. Poslabša se kakovost las; korenine proizvajajo samo tanke, kratke, puhaste lase, ki so skoraj brez barve. Pri ženskah se hormonsko pogojeno izpadanje las pojavi na predelu krone. Posledično je lasišče vse vidnejše.

Razširjena plešavost (alopecia diffusa)

Pri razširjeni plešavosti je prizadeta celotna glava. Lasje se tanjšajo in na koncu izpadejo. Pogost vzrok je pomanjkanje pomembnih hranilnih snovi za korenine. To lahko sproži bolezen, na primer motnje v delovanju žleze ščitnice ali okužbe, zdravila, nezdrava prehrana, pomanjkanje železa, duševni pritisk, stres, pa tudi hormonski vplivi, na primer v obdobju, ko ženska ne jemlje kontracepcijskih tablet.

Področna plešavost (alopecia areata)

Pri področni plešavosti se pojavijo ločena plešasta področja različnih velikosti. Vzrok te vrste plešavosti še ni povsem pojasnjen. Predvideva se, da imunske celice, ki naj bi telo branile pred virusi, bakterijami in glivicami, delujejo proti lastnim celicam telesa v lasnih koreninah. Imunski sistem prepozna las kot „tujek“ in ga zavrne. To je posledica prvotne vnetne reakcije, ki zavira rast las in na koncu povzroči izpadanje las. Ko vnetje mine, lasje pogosto sami zrastejo nazaj, kot da se ni nič zgodilo. Res pa je, da se lahko področna plešavost prav tako sama od sebe tudi ponovi (vzorec v obliki krivulje U). Tovrstna plešavost lahko poleg las vpliva na vse dlake na telesu.

1 Kabir Y et al. Androgenetic alopecia: update on epidemiology, pathophysiology and treatment. J Egypt Women Dermatol Soc 10:107-116

2 Dinh QQ et al. Female pattern hair loss: Current treatment concepts. Clinical Interventions in Aging 2007:2(2) 189–199

3 Goluch-Koniuszy ZS et al. Menopause Rev 2016; 15(1):56-61