Preizkusite kakovost svojih las.

Želite preveriti, ali vam prekomerno izpadajo lasje?

Ali imate občutek, da vsak dan najdete vse več las v umivalniku, na krtači ali na svojem najljubšem suknjiču? Tu sta dva preprosta preizkusa za vas:

Preizkus z zbiranjem las

Izpadanje las lahko ocenimo tako, da preštejemo izpadle lase. Prešteti moramo lase na vzglavniku, krtači ali na odtočnem pokrovčku umivalnika po umivanju las ter si število zapisovati sedem dni. (V pomoč je dnevnik za lase. Ta preizkus je pametno ponoviti večkrat na leto.) Če na vzglavniku, krtači ali v odtočnem pokrovčku najdete več kot 100 las na dan, je to lahko znak prekomernega izpadanja las. Na tej stopnji mora morebitne vzroke poiskati dermatolog.

Preizkus s puljenjem

Preizkus s puljenjem izvedete na različnih predelih glave. S palcem in ostalimi prsti zagrabite majhne čopke z okoli 60 lasmi in jih narahlo potegnite. Če lase izpulite zlahka in brez bolečin, obstaja možnost bolezenskega izpadanja las.

Ali se prekomerno izpadanje las pri ženskah pojavi samo v starosti?

Preberite več ...

Diagnoza izpadanja las?

Če še vedno niste prepričani, obiščite zdravnika.

Zdravnik vam lahko z gotovostjo pove, ali je vaše izpadanje las hormonsko pogojeno ali so vzroki drugje. Ponavadi se uporabijo naslednje diagnostične metode:

Krvna preiskava

S pomočjo krvne preiskave ugotovijo nekatera zdravstvena stanja, ki so lahko vzrok izpadanja las. Na primer, izpadanje las lahko povzročijo nenormalne ravni hormonov v krvi. Preveriti je treba tudi raven železa v krvi, saj je zadostna količina železa ključna za zdravo rast las.

Trihogram

Pri bolnikih z androgeno alopecijo je v fazi rasti manj las kot pri ljudeh z zdravo rastjo las. S pomočjo trihograma zdravnik ugotovi, kakšno je stanje korenin in v kateri fazi je las. Poleg tega izpuli čop las (vsaj 60) s področja, kjer so lasje redki, in pod mikroskopom pregleda korenine. Nizek odstotek las v fazi rasti pomeni izgubo las.

Za zanesljiv rezultat nekaj dni pred trihogramom las ne smete umiti. Pretirano friziranje in s tem preobremenitev las lahko povzročita lažen rezultat trihograma.

Trihoscan

Trihoscan je „sodobna“ različica trihograma. S posebno kamero in programsko opremo se izračuna naslednje: število las, odstotek las v fazi rasti in mirovanja, stopnja rasti las ter tudi debelina in gostota las. Pred preiskavo se označeni predel glave obrije. Ta predel se nato fotografira. Po približno 3 dneh se fotografira ponovno. Nato se preštejejo lasje, ki so zrastli v zadnjih nekaj dneh, in korenine, iz katerih lasje niso zrastli. Na podlagi teh dveh vrednosti se izračuna odstotek las, ki trenutno rastejo. Na ta način je mogoče oceniti izpadanje las. Če raste več kot 85 % las, ne gre za prekomerno izpadanje las. Če je odstotek nižji, lahko govorimo o izgubi las.

Kje lahko poiščem strokovno pomoč?

Odgovore boste našli pri zdravniku ali farmacevtu, ki mu zaupate.

Dermatologi, ki so specializirani za zdravljenje obolenj lasišča in izgube las, so dobra kontaktna točka, če imate s tem težave. Tudi farmacevt vam bo z veseljem odgovoril na vprašanja o izpadanju las. Dobra priprava zdravniku olajša diagnozo. Če je mogoče, doma opravite preizkus z zbiranjem las, preden obiščete zdravnika.